- april 27, 2021
- green wall plus
- 0 Comments
- Mahovina, Zeleni Zidovi
O stabilizovanom bilju
Stabilizacija bilja je proces tokom kojeg se bilje izlaže različitim postupcima i solucijama koje mu
omogućavaju da tokom dužeg perioda zadrži svojstva a ne zahteva održavanje ni posebne uslove.
Svi materijali koje koristimo stabilizuju se korišćenjem lakih prirodnih materijala. U zavisnosti od
vrste bilje koriste se različiti recepti i tehnologija, a najčešće su u receptima neki od sledećih
sastojaka ili više njih: parafin – glicerin – sirće – so – farba za hranu
Stabilizacija podrazumeva izlaganje kontrolisanim uslovima i preciznoj termičkoj obradi.
Svi materijali koje koristimo proizvedeni su u EU, nabavljamo ih od vodećih proizvođača
stabilizovanog bilja koji pažljivo obavljaju proces stabilizacije.
Stabilizovano bilje nije dehidrirano! Ono zadrži većinu vode koju je sadržalo i kada je bilo živo -solucija kojom se tretira zameni jedan deo vode, a ostatak vode umiri tako da zaustavi procese truljenja.
Stabilizovano bilje nije živo – neće rasti, ne zahteva svetlost (osim rasvete za vizuelni efekat), ne zaliva se, niti truli.
Svako stabilizovano bilje ima sopstveni specifičan miris koji je kombinacija prirodnog mirisa biljke i materijala kojim se stabilizuje.
Najjači miris ima ravna mahovina, taj miris ubrzo postane mnogo slabiji nego u početku, posle nekoliko dana već bude mnogo slabiji, izvetri, i naviknemo se na njega. Uz to, nakon instalacije zidova od mahovine možemo da ponudimo rešenja koja će učiniti da miris (koji je većini klijenata prijatan) brže nestane.
Stabilizovano bilje nije suvo – ostaje gipko i nakon dužeg perioda na zidu.
U pitanju su delikatni ali i izdržljivi materijali. Ipak, ne preporučujemo da se instalacije prečesto dodiruju, a ako ipak želite povremeno da ih osetite – učinite to sa pažnjom.
Stabilizovano bilje poseduje elektrostatički efekat i neće dozvoliti da se na njega hvata mnogo prašine. Ukoliko se to ipak desi – hladnim fenom možete lako ukloniti prašinu.
Leave a Comment
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.