Duboko udahnuti vazduh je nešto što postaje sve problematičnije, naročito u velikim gradovima. Razlog tome je po zdravlje opasno zagađenje u obliku čestica u vazduhu.

Odakle dolaze te sitne nevidljive čestice koje su tako štetne po naše zdravlje: osim prirodnih uzroka (kao što je erozija zemljišta, biljne spore ili polen), emisije koje uzrokuju ljudske aktivnosti su primarni uzrok ovih nevidljivih mikro-čestica u vazduhu.

One potiču iz termoelektrana i toplana za daljinsko grejanje, ložišta u privatnim objektima, nastaju u procesu proizvodnje industrijskih metala i čelika, kao i tokom postupanja sa rasutim materijalima.

Još jedan važan izvor zagađenja vazduha je visok nivo saobraćaja u urbanim centrima. Emisije iz sistema sagorevanja u vozilima (naročito iz dizel motora) često prelaze dozvoljene maksimalne granice, a abrazija usled kočenja i abrazija guma takođe proizvode prašinu. Podizanje prašine sa ulica to dodatno uvećava.

Zavisno od veličine, mikro-čestice u vazduhu čija količina se konstantno povećava mogu da dospeju do nosne šupljine, bronhija, plućnog tkiva pa čak i u krv. Na taj način ovo zagađenje često uzrokuje

  • Vrtoglavicu i glavobolju,
  • Respiratorne probleme (naročito kod astmatičara)
  • Srčani udar
  • I mnoge druge zdravstvene probleme

Od 2005. godine, čine se pokušaji da se takva situacija poboljša u korist ljudskog zdravlja uvođenjem maksimalnih dozvoljenih vrednosti emisija koje važe za celu Evropu, i kroz uvođenje ekoloških zona. Međutim, naročito u okolini saobraćajnica sa visokom frekvencijom saobraćaja, ove granice se često premašuju.

To je razlog zašto je u Štutgartu pokrenut jedinstven pilot projekat: postavljeni su zidovi od mahovine radi smanjenja zagađenja u obliku sitnih čestica. Stručnjaci kompanije FREUND Gmbh su angažovani za pružanje konsultantskih usluga, praćenje i vršenje nadzora.

Preuzeto i prevedeno sa pdf presentacije www.freundgmbh.com